Mini-blogs
nemen je met mij mee op pad

Ontdek
wie ik ontmoet en wat ik hoor

Leerzame
ervaringen deel ik het liefst

 

Benieuwd wat ik meemaak in mijn vak en geïnteresseerd in (schrijf)tips? Lees mijn mini-blogs om op de hoogte te blijven!

Nieuws


Terug naar overzicht

25-01-2024

Bel me maar als het regent

Laatst belde ik een hovenier voor een artikel. Hij gaf me een gouden tip die ik voortaan zeker gebruik als ik andere hoveniers wil interviewen: ‘bel maar terug als het regent, want dan kan ik buiten toch niet verder’.

Zo heeft iedere beroepsgroep zijn eigen ‘gebruiksaanwijzing’, leerde ik in de loop der jaren. Natuurlijk bevestigen uitzonderingen de regel, maar wil je iemand in de horeca spreken? Bel nooit op maandagmorgen, tijdens lunchtijd of vlak voor de voorbereidingen van het diner. Een zorgprofessional aan het jasje trekken? Dat is een lastige, want deze beroepsgroep is altijd druk met patiënten. Plan een afspraak op tijd en calculeer in dat deze wordt verzet vanwege een spoedgeval of spreekuur dat uitloopt. Vrachtwagenchauffeur bellen? Als je hoort dat ‘ie onderweg is, zit je meestal goed. De meeste chauffeurs kunnen een praatje tijdens het rijden wel waarderen. Afspraak maken met een vakman of -vrouw in de bouw? Sta héél vroeg op of bel na vier uur ‘s middags. Wil je een winkeleigenaar spreken? Vergeet de maandag. Vrijdag is ook niet handig. De meeste kans heb je op dinsdag- en donderdagmorgen. Rustig bellen met iemand uit het onderwijs? Kies voor de namiddag, als de klas leeg is. Lukt het niet om snel een afspraak in te plannen met een drukbezette kantoormedewerker? Vraag of je mag bellen als diegene in de auto zit. Succes verzekerd.

En soms komt het ook aan op een beetje geluk door te bellen op het juiste moment. En vooral ook weten wanneer je niet moet storen. Aanvoelen dat als iemand gejaagd klinkt, je beter maar op kunt schieten met je vraag. En gaat een afspraak na zorgvuldige planning toch niet door? Toon begrip, je weet nooit wat de reden is dat iemand verstek laat gaan. Met een aardig woord kom je een heel eind! En soms, soms zorgt het er zelfs voor dat iemand juist daarom toch tijd voor je maakt. Of het nu regent of niet.



Terug naar overzicht