Mini-blogs
nemen je met mij mee op pad

Ontdek
wie ik ontmoet en wat ik hoor

Leerzame
ervaringen deel ik het liefst

 

Benieuwd wat ik meemaak in mijn vak en geïnteresseerd in (schrijf)tips? Lees mijn mini-blogs om op de hoogte te blijven!

Nieuws


Terug naar overzicht

30-05-2022

Spontaan

Als ik iemand interview, werk ik nooit met een vaste vragenlijst. Liever laat ik het gesprek natuurlijk verlopen en volg ik mijn eigen nieuwsgierigheid. Vaak krijg ik dan ook de feedback dat het interview zo spontaan was. Niet zelden zegt iemand er dan bij: ‘dat het echt wel meeviel’. Dat verbaast me iedere keer weer. In mijn beleving is een interview niet iets waar je tegenop ziet, zoals een tandartsafspraak. Toch blijken veel interviewkandidaten vooraf onzeker of zelfs zenuwachtig te zijn. Om na het gesprek te concluderen dat het ‘gewoon’ een gezellig gesprek was, waarin ze zichzelf kunnen zijn. Voor mij is het iedere keer een eyeopener dat zelfs de ogenschijnlijk meest zelfverzekerde persoon, wel eens twijfelt en niet goed weet wat hij of zij wil vertellen.

Herkenbaar? Voel jij ook spanning voor een interview of ander voor jou belangrijk gesprek en wil je daar vanaf? Mijn tip voor een spontaan gesprek: bereid je goed voor. Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Maar met een goede voorbereiding bedoel ik niet dat je een tekst opstelt om die vervolgens voor te lezen, of dat je ‘m uit je hoofd leert. Wat ik wél adviseer, is om vooraf goed na te denken over je boodschap. Wat wil je vertellen en voor wie? Wat maakt jouw verhaal bijzonder? En hoe onderscheid jij jezelf? Denk er bewust over na en zet desnoods wat steekwoorden op papier. Dat geeft je houvast tijdens het gesprek. Tegelijk laat je ruimte voor jouw (en mijn) enthousiasme. Dan wordt het gewoon een spontaan gesprek tussen twee mensen, dat ik vervolgens vertaal naar een tekst waar jij blij van wordt. Scheelt de volgende keer een hoop onnodige stress vooraf! Bewaar dat maar voor de tandarts…Terug naar overzicht